Лепкавият ориз с манго е тайландски деликатес, на който се радват както местните жители, така и туристите. Малка порция лепкав ориз на пара, смесен с гъста кокосова сметана и захар, съчетан с парчета перфектно узряло жълто сладко манго, поднесен с допълнителна кокосова сметана и хрупкави гарнитури от боб мунг – с други думи, перфектен пример за просто, но вкусно лакомство.
Лепкавият ориз с манго може да се намери на много места из Тайланд, особено в Банкок – от сергиите за улична храна до повечето традиционни тайландски ресторанти и дори като част от страхотните неделни брънчове от висок клас, предлагани от някои от най-добрите хотели в Банкок.
ТАЙЛАНДСКО МАНГО
Мангото е един от най-популярните плодове в Тайланд, “Ma-muang” на тайландски. Използва се както в сладки, така и в солени ястия. Тайландското манго е с уникален вкус и това го прави всеобщ любимец.
Има много разновидности манго, отглеждани в Тайланд. Те се различават според цвета, вкуса, аромата, размера, формата и почвата, в която растат. В Тайланд мангото Nam Dok Mai и Okrong са най-популярните и използвани за ястие с лепкав ориз сортове. С лепкавия ориз с манго може да се поглезите през цялата година, но пиковият сезон за бране на мангото е между месеците април и юни, така че точно сега е точното време да си доставите това удоволствие!
ЛЕПКАВИЯТ ОРИЗ
Оризът идва от страни от Югоизточна и Източна Азия като Тайланд. Неговото правилно име е глутенов ориз (въпреки че всъщност не съдържа глутен), но тъй като става „лепкав“ след готвене, много хора предпочитат да го наричат така. Исторически идва от Централен Тайланд и Североизтока, но сега е популярен в цялата страна. Някои хора заменят нормалния лепкав ориз с черен лепкав ориз или добавят естествени хранителни оцветители, като например пеперудов грах (за лилаво) или листа от пандан (за зелено), и това придава красиви цветове на ястието.
ИСКАТЕ ЛИ ДА НАПРАВИТЕ ЛЕПКАВ ОРИЗ С МАНГО?
Ето как: https://www.youtube.com/watch?v=g7gNWyGVRb8