Стотици гигантски риби плуват в басейните, където температурата се поддържа на 21°C. Поради по-високата температура, отколкото в естествените условия, есетрите тук съзряват за шест години, а не, както в природата, за единадесет.
Но както обяснява Бил Маринели, сътрудник на Thai Sturgeon Farm, не само това е уникалното:
– Ние сме може би първата ферма в света, в която се доят есетрови риби, които се отглеждат на органичен фураж, в която е внедрена екологична система на затворен цикъл, захранван от слънчева енергия.
Уви, слънчевата енергия не е достатъчна, а месечната сметка за електричество е почти 9000 долара. Има и други разходи. Годишното производство на черен хайвер във фермата може да достигне един и половина тона.
И въпреки че купувачите са готови да платят стотици долари за килограм от този деликатеса, тук не убиват рибите и използват високотехнологични методи, за да се увеличи рентабилността на предприятието.
Алексей Тютин, съосновател на Thai Sturgeon Farm, казва: Фермата има много големи разходи, но ако се избиват есетрите, съвсем няма да има печалба. Идеята ни е рибите да хвърлят хайвера си възможно най-дълго.