Тайланд вече произвежда черен хайвер

В Тайланд отвори врати ферма за развъждане на есетрови риби. За производството на черен хайвер тук те не се убиват, а се „доят“.

Стотици гигантски риби плуват в басейните, където температурата се поддържа на 21°C. Поради по-високата температура, отколкото в естествените условия, есетрите тук съзряват за шест години, а не, както в природата, за единадесет.

Основателите на фермата твърдят, че това е най-голямото предприятие от този вид в страна с тропически климат.

Но както обяснява Бил Маринели, сътрудник на Thai Sturgeon Farm, не само това е уникалното:

– Ние сме може би първата ферма в света, в която се доят есетрови риби, които се отглеждат на органичен фураж, в която е внедрена екологична система на затворен цикъл, захранван от слънчева енергия.

Уви, слънчевата енергия не е достатъчна, а месечната сметка за електричество е почти 9000 долара. Има и други разходи. Годишното производство на черен хайвер във фермата може да достигне един и половина тона.

И въпреки че купувачите са готови да платят стотици долари за килограм от този деликатеса, тук не убиват рибите и използват високотехнологични методи, за да се увеличи рентабилността на предприятието.

Алексей Тютин, съосновател на Thai Sturgeon Farm, казва:  Фермата има много големи разходи, но ако се избиват есетрите, съвсем няма да има печалба. Идеята ни е рибите да хвърлят хайвера си възможно най-дълго.

Благодарение на оптимизирането на производството, компанията успешно  се конкурира с вноса от други страни. Освен това във фермата очакват, че в бъдеще ще могат да изнасят черен хайвер.