Тайландската храна е известна със своите изумителни вкусове, удивително разнообразие и естетическа привлекателност. В няколко поредни публикации ще ви представим ястията, които задължително трябва да опитате в различни региони на кралството. Днес ще ви отведем на Североизток.
Лап е пикантна салата от североизточната част на Тайланд и съседен Лаос, но не е зеленчукова, а… месна. Често се гарнира с лепкав ориз. Две от най-популярните вариации са lap kai (пилешко) и lap mu (свинско), при които месото е смляно и поръсено с рибен сос, сок от лайм, лют червен пипер, мента, босилек и червен лук, както и препечен ориз за нотка хрупкавост. Lap wun sen е друга вариация, която използва „стъклена“ юфка или фиде.
Som tam се приготвя според вкуса и желанието на клиента и обичайните съставки включват нарязани домати, боб, фъстъци, сушени скариди, чесън, рибен сос, лайм, палмова захар и понякога сладководни раци.
Буквално преведена като „наденица от североизтока“, sai krok Isan е ферментирала с чесън наденица, направена от свинско месо и ориз. Оризът подпомага процеса на ферментация, който придава характерната пикантност на колбаса.
Nam tok на тайландски означава водопад, а nam tok nuea е сочна, пикантна салата от говеждо месо, която обикновено се поднася с лепкав ориз и е наречена така заради сока, който капе от месото, докато се пече на скара. Шалот, лук, сок от лайм, листа от мента и смлян печен ориз се добавят към говеждото, което се нарязва на хапки.