Тайландската храна е известна със своите изумителни вкусове, удивително разнообразие и естетическа привлекателност. Представям ви ястията, които задължително трябва да опитате в различни региони на кралството, ако попаднете там.
Масаманът е богато, сравнително меко къри, чиито подправки не се използват често в тайландските кърита. Това са канела, индийско орехче, кардамон, карамфил, кимион, дафинов лист и звездовиден анасон. Те се комбинират с местни продукти като сушени люти чушки, семена от кориандър, лимонова трева, галангал, бял пипер, шалот и чесън.
Поради мюсюлманските си корени масаманът се приготвя най-често с пилешко, въпреки че има версии с говеждо, овнешко и патешко месо. Добавят се картофи и лук, както и кокосово мляко и фъстъци. Обикновено се сервира с ориз.
Kaeng khiao wan е ястие със зелено къри, което също се яде с ориз. Кокосовото мляко и пресните зелени люти чушки му придават кремавозелен цвят и има тенденция да е по-пикантно от по-меките червени кърита. Освен риба, рибни кюфтета или месо, другите съставки включват рибен сос, тайландски патладжан, грахов патладжан и зеленчуци.
Kaeng som или тайландско кисело къри е пикантно рибно къри или супа със зеленчуци, приготвена без кокосово мляко и която получава характерния си кисел вкус от тамаринда, използван при приготвянето ѝ. Предпочитаните зеленчукови съставки включват карфиол, бяла ряпа, зеле, моркови, дълъг боб, китайско зеле и аспержи. Популярна алтернатива на рибата за това ястие, което се яде и с ориз, са скаридите.
Със своята уникална гъбеста текстура тайландските рибни сладкиши или тхот ман задържат добре сосове и други течности и така, когато бъдат отхапани, всички тези вкусове се освобождават. Собственият отличителен вкус на рибните сладкиши идва от червената къри паста, листата от кафир лайм, пастата от скариди и съставките чили, използвани за направата им.