Тайландска супа Том Юм


Супата Том Юм е съчетание от контрастиращи вкусове заедно в една чиния. Има кисел и в същото време огнено лютив вкус.

Необходими продукти

1,5 л. домашен пилешки или рибен бульон
4 ч.л. смляна лимонова трева
150 гр. пресни гъби шийтаке или печурки
24 средно големи сурови скариди – тънко нарязани, обелени и почистени
100 гр. чери домати
300 мл. кокосово мляко
200 мл. течна сметана за готвене
2 суп.л. тайландска червена къри паста
1-2 люти червени чушлета, ситно накълцани, или 1/2 ч.л. стрити люти чушки
1 с. л. пресен сок от лайм
3 листа от лайм
3-4 скилидки чесън, накълцани на ситно
шепа накълцан пресен кориандър
морска сол
По желание: допълнителни зеленчуци – броколи или обелени и нарязани на ситни ивици зелени чушки

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера се кипва бульонът. Добавя се лимоновата трева и се оставя да ври 1-2 минути. Добавя се чесънът, лютите чушлета, листата от лайм и нарязаните гъби. Оставя се да ври на тих огън за 3-4 минути.
Когато гъбите омекнат се добавят скаридите и чери доматите. Ври още 5 минути, докато скаридите порозовеят.
В малка тенджера се загрява кокосовото мляко и сметаната. Добавя се червената къри паста и се разбърква добре, докато се разтвори. Сместа се кипва на няколко пъти.
Бавно и постепенно, с непрекъснато бъркане се добавя сместа от кокосово мляко и сметана в супата.
Преди сервиране се добавя сока от лайм и се разбърква.
Сервира се в купички, поръсена с накълцания кориандър.