Тайланд демонстрира на посетителите един от най-известните примери за популярна гастрономическа култура в света. В допълнение към стотиците традиционни ресторанти, ще намерите и богата гама от гурме барове – подбрани, изискани, истински кулинарни храмове, в които „служат“ готвачи чужденци. Има италиански, японски, близкоизточни и всякакви други. Най-добрите са увенчани със заветните звезди на Мишлен. Открийте хилядите ресторанти, менюта, рецепти и уроци по гастрономия, за да напълните чашата си с ваканционни удоволствия.
Известният гид на Michelin – истинска библия на световната гастрономия – включи Тайланд сред престижните кулинарни дестинации за първи път в изданието за 2017 г., особено Банкок и околните провинции. Към днешна дата ръководството разшири своите препоръки, за да обхване Пукет, Панг Нга и Чианг Май като изключителни културни и гастрономически атракции.
Отличени с награди ресторанти
Типичните тайландски ястия имат силни вкусове и аромати, извлечени от десетки съставки и подправки. Освен лимонена трева, люти чушки, джинджифил, лайм кафир, чесън, палмова захар, рибен сос и още около 200 други, има специална „алхимия“ в кухните на страхотните ресторанти и в изкуството на кулинарните майстори. Те жонглират с вкусове, аромати, контрастни текстури и създават менюта, изпълнени с индивидуалност.
През 2021 г. престижният гид на Мишлен публикува списъка на ресторантите в Банкок, получили две звезди Мишлен: Chef’s Table, Le Normandie, Mezzaluna, R-Haan-Sorn, Sühring.
Тези с една звезда са следните 22: 80/20, Blue от Alain Ducasse, Bo.Lan, Cadence от Dan Bark, Canvas, Chim от Siam Wisdom, Elements, Ginza Sushi Ichi, J’aime от Jean-Michel Lorain, Джей Фай, Као (Екамай), Ле Ду, Метавалай Сорндаенг, Нам, Пасте.
R-Haan и Sorn – два върхови образеца на автентичната тайландска изискана кухня
Те са първите и единствени чисто тайландски ресторанти, наградени с две звезди Michelin. Двамата готвачи (Supaksorn “Ice” Jongsiri и Chumpol Jangprai) тръгват от философията на вкуса в детството, тази, която предизвиква вечни емоции: ориз, сварен в глинени тенджери на огън от въглища, прясно набрани съставки от домашната градина и веднага сложени в уок, както са правили техните баби… Това са автентичните елементи, върху които са изградили своето портфолио от менюто, предлагащо както традиционни регионални ястия, така и селекция от кралска гастрономия в съвременни интерпретации. Накратко, култура на предците и модерно ноу-хау за уникални дегустационни преживявания.
От галерията с носители на Michelin предлагаме и „експедиции“ в луксозната гастрономия като Le Normandie (в рамките на известния Mandarin Oriental) или Ms. Bua, принадлежаща на величествения хотел Kempinski.
Къде да ги намеря:
Ресторант R-Haan
https://www.r-haan.com/
Адрес: 131 Pai Di Ma Di Klang Alley, Khlong Tan Nuea, Watthana, Банкок 1011
Ресторант Sorn
https://www.instagram.com/sornfinesouthern/
Адрес: 56, Sukhumvit 26 Soi Ari, Klongton Khlong Toei, Банкок 10110
La Normandie
https://www.mandarinoriental.com/bangkok/chao-phraya-river/fine-dining/restaurants/french-cuisine/le-normandie
Адрес: 48 Oriental Ave, Khwaeng Bang Rak, Bang Rak, Банкок 10500 (бременна мандарин Ориентал хотел)
Sra Bua by kiin Kiin
https://www.srabuabykiinkiin.com/en
Адрес: Siam Kempinski Hotel, 991/9 Rama I Rd, Khwaeng Pathum Wan, Pathum Wan District, Банкок 10330