ПАД ТАЙ

Пад тай често се смята за национална тайландска храна. Въпреки това той е известен от едва 50-75 години. Всъщност pad thai е тайландското „бързо хранене“, което може да намерите в магазините за нудли или при уличните търговци в една от многото „летящи“ колички. Произнася се “fad tai”, “fat tai” или “paad tai”.

Рецепта за пад тай. Продукти за 4-6 порции:

* 1 пакет оризови нудли (от най-широките)
* 1/3 чаша рибен сос
* 1/3 чаша вода от тамаринд
* чаша кафява или палмова захар
* 3-4 чаени лъжички олио
* 150 грама скариди, изчистени
* около 200 грама сирене тофу, нарязано на кубчета
* 4-5 скилидки чесън, нарязани

* 3 глави ситно нарязан лук
* 3 разбити яйца
* 2 чаши бобени кълнове
* ½ чаша печени фъстъци, натрошени
* 2 лайма, нарязани на четвъртинки
* листа от кориандър

Приготвяне:

Поставете оризовите нудли в голяма купа и добавете гореща вода, за да ги покрие. Оставете за 20-30 минути, докато омекнат, но не напълно. Отцедете и оставете настрана.

В друга купа смесете рибния сос, водата от тамаринд и захарта, за да направите сос.

Добавете подправки, за да постигнете перфектен баланс на сладко, кисело и солено. Загрейте олиото на подходящ огън, в тиган или в купа със дебело дъно.

Добавете скаридите и ги задушете. След това ги свалете от котлона и ги оставете настрана.

Добавете сиренето тофу към сгорещеното олио и запържете, докато започне да става кафяво.

Добавете чесъна и лука и гответе още една минута или докато чесънът стане кафяв.

Намалете котлона, добавете отцедените нудли и ги обърнете внимателно, за да се загреят добре от всички страни.

Издърпайте нудлите настрани, за да направите място в купата или тигана и поставете яйцата в свободното пространство.

Разбийте яйцата до получаването на компактна смес, която след това смесвате леко с нудлите.

Добавете приготвения по-рано сос и разбъркайте, за да не омекнат напълно нудлите. Може да не се нуждаете от целия сос.

Махнете тигана от котлона и бавно добавете кълновете от боб, скаридите и половината фъстъци.

Изсипете сместа в купа или тава.

Добавете останалите фъстъци и кориандъра.

При всяко хранене пригответе резенчета лайм, които да изстискате върху нудлите, за да им придадете повече вкус.

Пад тай вариации

Заменете скаридите с пилешко или свинско.

Отстранете напълно месото за вегетарианско ястие. Вместо рибен сос използвайте соев сос.

За да приготвите водата от тамаринд, използвайте парче пулпа от тамаринд (плод, който може да бъде закупен от всеки азиатски пазар) с размерите на орех. Натрошете го в чаша, съдържаща около 1/3 гореща вода, докато се разтвори. Прецедете сока, за да премахнете фибрите и всички семена и продължете с рецептата.

Вместо вода с тамаринд, използвайте лимонов сок, сок от лайм, ябълков оцет или оризов оцет.

Вместо кафява или палмова захар, използвайте бяла захар.

Добавете 1 или 2 чаени лъжички кетчуп или чили сос към съставките на соса за различен вкус.

Добавете щипка ситно нарязан лют пипер заедно със сиренето тофу, за да направят фидето по-пикантно.

Други възможни гарнитури: маринована бяла ряпа, грахово семе, краставици, нарязани на тънки филийки.

Рецептата е взета от www.tuktuk.ro