Пилето с кашу е едно от класическите ястия в Азия, а тайландската версия е една от най-добрите! За разлика от китайското пиле с кашу, което има много сос, тайландската версия е по-сухо ястие, в което вкусът на соса е много по-интензивен.
Хрупкавите и кремообразни кашу са звездата в тази рецепта, която ви каним да опитате у дома!
Рецепта за пилешко кашу. Продукти:
* 2 супени лъжици фъстъчено масло (или всякакъв вид растително масло)
* 1/2 чаша сурово, несолено кашу
* 1 скилидка чесън, ситно нарязан
* 1/2 глава лук (жълт или бял), нарязан на тънки филийки
* 200 г пиле без кожа и обезкостено (бутчета), нарязано на тънки ивици от прибл. 1 см
* 2 стръка зелен лук, нарязани на дължина 2,5 см, бялата част отделена от зелената
* 1/2 люта червена чушка, без семки и нарязана на ситно (пропуснете или намалете, ако не обичате люто)
За соса:
* 15 мл сос от стриди
* 5 мл тъмен соев сос (за по-интензивен цвят на крайното приготвяне)
* 10 мл рибен сос
* 1 чаена лъжичка бяла захар
* 45 мл вода
За сервиране:
* Червени люти чушки, ситно нарязани (гарнитура по желание)
* Жасмин ориз, за сервиране (или друг ориз по избор)
Как да приготвим пиле с кашу:
За да приготвите соса, смесете всички съставки в малка купа и оставете настрана.
Отделно загрейте олио на среден огън в уок или голям тиган. Добавете суровите ядки кашу и гответе 5 минути, докато станат хрупкави и придобият тъмно златист цвят (може да се наложи да изядете едно, за да проверите!). Извадете от тигана.
В тигана, в който сте запържили ядките, добавете чесъна и лука. Гответе 30 секунди на силен огън. Добавете парчетата пилешко. Гответе 1 минута, докато месото побелее. Добавете бялата част от зеления лук и лютата чушка. Гответе 1 минута, докато пилето е напълно готово.
Добавете соса и гответе 1 минута, докато сосът се сгъсти, да стане сиропиран. След това добавете зеления лук и кашуто. Разбъркайте добре 30 секунди.
Прехвърлете в купа за сервиране. Сервирайте с жасмин ориз или друг ориз по избор, гарниран с червени люти чушки (ако можете да се справите с подправката!).