Салата от говеждо месо, юм нуа на тайландски, е салата с интензивни аромати на цитрусови плодове, лимонова трева, мента и кориандър. Салатата е колкото невероятно вкусна, толкова и лесна за приготвяне.
Рецепта за салата с говеждо месо. Продукти:
За дресинга :
* 1 нарязана средно голяма червена люта чушка
* малък букет от кориандър, използвайте само листата
* 2 скилидки чесън
* 3 супени лъжици / 45 мл сок от лайм
* 2 супени лъжици / 30 мл рибен сос
* 1 супена лъжица / 15 г захар
* 1 супена лъжица / 15 мл слънчогледово олио и др.
* 1 кора от лайм, ситно настъргана
За салатата:
* 300 г телешко на стайна температура
* 2 супени лъжици олио за пържене
* 1 краставица, ситно нарязана
* 200 г чери домати, нарязани наполовина
* 1 малък червен лук, ситно нарязан
* 1 малка маруля
* 25 г печени лешници, ситно начукани
* 1 малък букет мента, само листа
* морска сол и прясно смлян черен пипер
Как да приготвим салата с телешко месо:
Пригответе дресинга, като смелите чушката, стръковете кориандър и чесъна заедно в хаванче, докато се получи гъста паста. Ако нямате хаванче, можете да използвате малък кухненски робот или да нарежете съставките на много ситно.
Изсипете получената паста в малка купа, добавете сока от лайм, рибения сос, захарта, олиото и кората от лайм, след което разбъркайте добре, за да комбинирате съставките. Опитайте и коригирайте подправките, ако е необходимо.
Отделно подсушете телешките парчета с хартиена кърпа, намажете с олио и овкусете със сол и черен пипер. Загрейте голям тиган с тежко дъно, докато пусната капка вода изпращи на повърхността. Добавете парчетата месо в тигана и гответе по 2-3 минути от всяка страна. Отстранете от котлона, сложете парчетата месо върху тава за печене, покрийте с алуминиево фолио и поставете тавата в предварително загрята фурна за 5-10 минути.
Докато месото почива, смесете краставиците, чери доматите, червения лук и зелената салата в голяма купа. Добавете две супени лъжици дресинг.
Когато телешкото месо е отпочинало поне 5 минути, нарежете го на тънки филийки и ги добавете в купата с дресинга заедно със соковете, които са изтекли от месото. Разбъркайте добре, за да покрие месото.
Поставете салатата в чиния и добавете филийки телешко. Поръсете с лешници, много пресен кориандър, мента и допълнително люти чушки (по желание). След това поръсете с останалия сос и сервирайте веднага с оризова гарнитура.
С какво вино върви тайландската салата от говеждо месо :
– Ризлингът се съчетава добре с пикантни ястия. Киселинността на виното и интензивният плодов аромат и нотка сладост допълват невероятно добре тази салата.
– Вионие или сухо розе също се съчетават чудесно с това ястие.
Foto cover: Platings & Pairings