В допълнение към tom yum goong (пикантна супа от скариди), tom kha gai е едно от най-известните тайландски ястия, но се яде като къри, а не като супа. Така че често ще го намерите в чиния с ориз.
Съставките за рецептата за том ка гай са доста прости, най-важнен е начинът на приготвяне, защото тази супа е на основата на кокосово мляко. Ако обичате кокосово мляко, ще харесате том ка гай.
Рецепта за тайландска супа. Продукти за 3-4 порции:
* 400 грама пилешко месо (например филе от пилешки гърди)
* 6 чаши кокосово мляко (ако използвате консервирано кокосово мляко, може би ще трябва да добавите малко вода, за да го направите по-малко гъсто)
* 1 бр. галангал
* 3 стъбла лимонена трева
* 1 голям бял лук (или 2 малки бели глави лук)
* 2 домата
* 6 листа кафир
* 200 грама гъби (може да използвате кафяв плеоротус или шампиньон)
* 4-6 люти люти чушки (в зависимост от това колко люта искате да бъде)
* ½ чаена лъжичка сол (на вкус)
* 4 супени лъжици сок от лайм
* връзка пресен кориандър
Приготвянена том ка гай
Вземете парче галангал с големината на палец и нарежете корена на тънки филийки.
След това обелете лимона, но запазете кората, която ще овкуси ястието с невероятния си аромат.
Включете котлона на среден огън и добавете около 3 чаши (половината от необходимото) кокосово мляко в средно голяма тенджера. Сложете тенджерата на огъня и веднага добавете нарязания галангал и лимонената трева.
Докато кокосовото мляко се нагрява, нарежете месото на средно големи парчета.
Точно преди кокосовото мляко да достигне точката на кипене, добавете пилешкото, след това добавете останалите 3 чаши кокосово мляко. Сега намалете котлона до среден, защото не искате кокосовото мляко да се загрее твърде бързо или да загори.
Нарежете лютите чушки надълго и ги добавете директно към супата.
Разбъркайте супата, след което добавете около 200 грама гъби плеоротус.
Кокосовото мляко не трябва да се вари, а да се държи на слаб огън. Кокосовото мляко е много “деликатно”, когато се бърка – затова не забравяйте да движите лъжицата само в една посока, в противен случай рискувате кокосовото мляко да се разбърква твърде много и то ще започне да се съсирва. Така че бъдете внимателни с него!
Обелете 2 малки бели глави лук и ги нарежете на жулиени (ако вашият лук е много голям, използвайте само една глава). Добавете лука към супата.
След това нарежете доматите като лука на дебели филийки. Изчакайте, докато том ка гай е на път да заври, след което добавете доматите.
Вземете листата кафир, счупете ги на ръка и ги поставете директно в супата. Счупването на листата ще освободи техния аромат.
Добавете около ½ чаена лъжичка сол (опитайте, преди да добавите още)
Бъркайте супата бавно за около 5 до 10 минути, като внимавате да не заври.
След около 5-10 минути готвене изключете напълно котлона и продължете да бъркате още 2-3 минути.
След това нарежете шепа пресен кориандър и го добавете към супата – кориандърът ще се свари достатъчно във вече горещата супа.
Последната стъпка е да изстискате няколко лимона в купа и след това да добавите около 4 супени лъжици лимонов сок към tom kha gai (на вкус).
Не забравяйте да направите няколко теста за вкус, за да сте сигурни, че е достатъчно солено и кисело. Може да се наложи да добавите малко допълнително сол или сок от лайм, за да получите желания вкус.
Когато tom kha gai е готов, поставете го в купа и го сервирайте до обилна порция сварен ориз.