Као пад, тайландският пържен ориз, е много популярно ястие в Тайланд и се предлага в почти всеки ресторант в Страната на усмивките. Той е една от звездите на тайландската улична кухня.
Затова ще ви научим как да напълните чинията с вкусен пържен ориз, точно такъв, какъвто бихте го намерили в Тайланд. Да започваме!
Рецепта. Продукти:
* 2 супени лъжици растително масло
* 2 големи скилидки чесън, нарязани на ситно
* 1/2 глава лук, нарязан на кубчета
* 150 г скариди (варени или сурови) или тънко нарязани пилешки гърди
* 3 стръка зелен лук, нарязани на 4 см парчета
* 2 разбити яйца
* 3 чаши сварен ориз
За соса, в който готвим ориза, имаме два варианта:
ВАРИАНТ 1 (както повечето тайландци готвят у дома)
* 1 супена лъжица и половина соев сос
* 1 супена лъжица и половина сос от стриди
ВАРИАНТ 2 (оригинална рецепта)
* 2 супени лъжици рибен сос
* 1 супена лъжица и половина сос от стриди
* 1 чаена лъжичка захар (всякакъв вид)
Сервиране (по избор)
* Ивици домати
* резенчета краставица
* Пресен кориандър
Как да го сготвим:
Загрейте олиото в голям уок или голям тиган на среден огън (добавете 1 супена лъжица допълнително масло, ако използвате тиган)
Добавете чесъна и лука и оставете за 30 секунди.
Добавете скаридите и бялата част от зеления лук, разбъркайте 1 минута.
Сложете всичко от едната страна на тавата и изсипете яйцето от другата страна. Разбъркайте бързо – около 20 секунди.
Добавете ориза и соса (по желание). Запържете за 2 минути, като добавите част от зеления лук. Продължете да бъркате, докато целият ориз се покрие със соса.
Сервирайте веднага, гарниран с пресен кориандър, домати и краставици. Можете също да го сервирате с телешки сатай или тайландски рибни и пилешки кюфтета. За по-изискано представяне можете да го поставите в издълбан ананас и да гарнирате с кашу и кориандър.