ТЕЛЕШКИ ШИШЧЕТА

Сатай от говеждо месо, както е известно в Тайланд, е едно от онези ястия, които могат да бъдат ваши любими или пък напротив – нещо, което всеки избягва. Ако искате да се получи перфектно, трябва да знаете тайната, която превръща обикновените парчета телешко в тези толкова добри шишчета, които не можете да спрете да ядете дори след като стомахът ви е подсказал, че вече не може да поеме повече.

Тайната за омекотяване на говеждо месо: сода за хляб.

Суровите телешки кубчета се мариноват за една нощ в смес от сатай подправки с добавена малко сода бикарбонат (само 1/2 чаена лъжичка за 600 г телешко месо).

Рецепта за телешки сатай. Съставки:
* 13/16 бамбукови пръчици за шишчета
* 600 г телешко
* 65 мл кокосово мляко – от мазното!
* 1 супена лъжица къри на прах
* 1 чаена лъжичка захар
* 2 супени лъжици тайландска паста с червено къри
* 1/2 чаена лъжичка сода за хляб

За фъстъчения сос:
* 1 супена лъжица тайландска паста с червено къри
* 165 мл кокосово мляко
* 80 г неподсладено фъстъчено масло
* 50 г бяла захар
* 1 чаена лъжичка соев сос
* 1 супена лъжица оцет – тук има много алтернативи, просто ни трябва оцет, за да добавим вкус, за да балансираме вкуса в соса
* 85 мл вода

За готвене:
* 1 супена лъжица и половина олио
* 2 супени лъжици фъстъци
* Резени лайм (по избор)
* Листа от кориандър и лют червен пипер

Как да приготвим телешки сатай:

Ако готвите на скара или дървени въглища, накиснете бамбуковите шишчета във вода за 2 часа, за да предотвратите изгаряне.

Нарежете телешкото месо на кубчета с големина около 2,5 см. Отделно смесете съставките за марината на сатай в купа. Смесете говеждото с маринатата. Покрийте със стреч фолио и мариновайте за една нощ (не намалявайте времето за мариноване, в противен случай телешкото месо може да не омекне достатъчно).

Нанижете парчетата мариновано месо върху шишчетата – средно по 4 бр.

Загрейте 1,5 супени лъжици олио в голям тиган с незалепващо покритие на средно силен огън.

Гответе шишчетата за 10 минути (2 до 2 1/2 минути от всяка от 4-те страни) до златисто кафяво. (Забележка: Телешкото със сода бикарбонат трябва да е добре сготвено, за да омекне.)

Прехвърлете шишчетата в чинията и ги оставете за 3 минути, преди да сервирате с фъстъчен сос.

За фъстъчения сос сложете всички съставки в малка тенджера на среден огън.

Разбъркайте, след това оставете да заври, като разбърквате от време на време, за 5 минути. Коригирайте консистенцията с вода – трябва да е гъст сос, за да можете да го полеете върху шишчетата.

Дръпнете тигана от котлона, покрийте с капак и дръжте на топло, докато приготвяте шишчетата.

Сервиране:

Изсипете соса в купа и украсете с цели фъстъци.

Подредете сатай шишчетата в чиния и поръсете с кориандър и люти чушки. Сервирайте с фъстъчен сос; може да се поднесе с варен ориз или тайландски пържен ориз.