Няма уличен ъгъл в големите градове или в изгубените села на картата, където да няма храна, приготвена на място. В Тайланд е невъзможно някой да гладува, толкова евтина и изобилна е прясната храна, приготвена на място пред очите. Неща като pad thai, tom yum goong, tom kha gai, som tum, khao pad или massaman curry вече са влезли в международния речник.
Тайландците често поздравяват с “ядохте ли?”. Това е един вид “как си” и обозначава уважението към готвенето и социалното значение на храната в местната култура. Внимавайте – винаги оставяйте място за неустоимите изкушения – пресни или пържени, варени или печени.
Типичната тайландска кухня се състои от ориз, юфка и безкрайни вариации на зеленчуци и месо (свинско, говеждо, пилешко, патешко, риба, скариди). Супите и пикантните салати са сред най-популярните и достъпни ястия, към които се добавят пресни съставки и подправки. Крайният вкус на храната винаги е хармонично взаимодействие на няколко вкуса – люто, кисело, сладко, солено и горчиво. Не е нужно да се притеснявате колко люта е храната – можете да изберете по-малко или по-малко пикантна версия навсякъде.
Ето класическата формула за хранене, идеално опростена: поръчайте Tom Yum Kung – пикантна сладко-кисела супа от скариди. Следва Pad Thai – пържени оризови нудли по много начини, след това някои от многото видове къри (зелено, червено, жълто, масаман или пананг къри) и сладък десерт с манго ориз. Цялото меню ще струва около 2 евро.
Разбира се, можете да опитате и роти (като хрупкави палачинки), свински или пилешки шишчета (моу пинг или пилешки сатай), каном джиб (кнедли на пара), кхао пад (пържен ориз), сом там (салата от папая), а за десерт пресни плодове и добре охладен кокос.
Тайландците обичат да вечерят заедно и да споделят храната – обикновено поръчват няколко ястия, всички са поставени в средата на масата, като няма предварително установен ред и последователност – всеки си взима каквото му харесва и когато иска.
В Тайланд има 4 основни регионални тайландски кухни
1. Централен Тайланд. Има много известни места в Банкок, като Чайнатаун в Банкок (Яоварат) и близките райони (Талат Ной, Ват Траймит и Чалоем Бури)
2. Северен Тайланд. Чианг Май или Чианг Рай (опитайте Нощния базар)
3. Североизточен Тайланд. Кон Каен, Удон Тани, Убон Рачатани.
4. Южен Тайланд. Пукет, Краби
7 адреса, където си струва да отидете на празен стомах
В Банкок има около 500 000 улични търговци, плюс малки кръчми с 3-4 маси. Повечето от тях предлагат храна, приготвена по стара рецепта, усъвършенствана с времето, и са специализирани в един-единствен продукт – затова са много, много добри. Ето някои места в столицата, където можете да задоволите глада си:
Guay Tiew Mu Rung Rueang Tung за голяма порция свинска яхния
Знайте, че едно ястие е достигнало съвършенството, когато е единственото нещо, което се приготвя и сервира на това място. Ето защо той получава наградата Michelin Bib Gourmand всяка година от 2018 г. Може да се персонализира според вкуса, като се избира размер, подправки, опция (по-сухо, по-сочно, по-бистро); за допълнителна текстура и вкус добавете малко рибни крутони и хрупкава рибена кожа.
Къде да ги намерите: 10/3 Variety Sukhumvit 26, Банкок, 10110, Тайланд
Sae Phun за пилешка яхния
Не се подвеждайте от наскоро и модерно реновирания екстериор, Sae Phun е на Mahannop Road от 80 години. Рецептите се предават в семейството от поколение на поколение от готвачи, които усъвършенстват изкуството на пилешката яхния върху ориз или нудли. Пилето е крехко, оризът е пухкав, а сосът е кадифен. Нищо чудно, че Sae Phun спечели наградата Michelin Bib Gourmand.
Къде да ги намерите: 112 Thanon Mahannop, Sao Chingcha, Phra Nakhon, Банкок 10200, Тайланд
Guay Jab Mr Joe за свинско шкембе
Насладете се на обяд в този ресторант (на Thanon Chan), награден от Bib Gourmand; отворен е от сутринта до късния следобед. Guay Jab Mr Joe’s е известен със своето невероятно вкусно и хрупкаво свинско шкембе, на което можете да се насладите като предястие или с гвай джъб (супа с оризова юфка с пипер). Този специалитет е толкова добър, че ресторантът е кръстен на него.
Къде да ги намерите: 313 7 Thanon Chan, Bang Kho Laem, Банкок 10120, Тайланд
Charoen Saeng Silom за свински пържоли
Благодарение на качеството на вареното и добре приготвено свинско, това място на Silom Road е успешно от 1959 г. Само при мисълта за крехко месо, карамелизирано във вкусен сос с китайски билки, устата ви се налива. Клиентите могат да опитат комбинации и да добавят домашен оцет, пикантни сосове и кисели краставички към това гурманско ястие със звезда Мишлен, и то на много достъпна цена.
Къде да ги намерите: 492/6 Soi Charoen Krung 49, Suriya Wong, Bang Rak, Банкок 10500, Тайланд
Wattanapanit за телешка яхния
Мястото се намира на Ekkamai Road, в хипстърския рай на Банкок. Процедурата е проста: седнете на стола, поръчайте вкусната яхния, пълна с месо и нудли, наслаждавайте се със затворени очи, повторете. Врящото с часове в огромен уок говеждо месо, наградено с Мишлен, се топи в устата.
Къде да ги намерите: 336 338 Ekkamai Rd, Khlong Tan Nuea, Watthana, Банкок 10110, Тайланд
Джок Клонг Сан за каша с ориз
След ден в разглеждане на мегаполиса, това е идеалното ястие – като вид лекарство срещу махмурлук, но поднесено късно през нощта на Kan Chana Phisek Road. Специалитети тук са mhoo deng (свински пържоли) и конджи (оризова каша) със свинско месо в тайландски стил. Това „успокояващо“ ястие идва с гарнитура от различни видове яйца плюс шепа зелени подправки, посипани отгоре.
Къде да ги намерите: Variety Kanchanaphisek 5/1, Kanchanaphisek Road, Банкок, 10160, Тайланд
Guay Tiew Kua Gai за пилешки нудли
Поемете по пътя Luang до този ресторант със звезда Мишлен. Ще намерите префектните нудли, пържени в уок (хрупкави отвън и с мека вътрешност), заедно с различни пържени или рохко сварени яйца и парчета пиле; чесън и зелен лук се поръсват отгоре и завършват това на пръв поглед просто преживяване, но различно от всяко друго.
Къде да ги намерите: 427 Luang Rd, Wat Thepsirin, Pom Prap Sattru Phai, Банкок 10100, Тайланд