Международен фестивал на храната в Тайланд
От древни времена тайландците са се научили да ядат и да ценят това, което майката природа може да предложи. Рецептите и техниките за готвене са базирани върху това какви продукти са налични в сответния сезон. Разкрити са лечебните свойства на всяка сурова храна, която помага на тялото (и ума) да се адаптира към климата. Ето защо автентичната тайландска кухня е толкова здравословна – в допълнение към вкуса и добре познатите подправки, които я характеризират.
В края на септември, когато дъждовният сезон свършва и свежият бриз започва да духа, Пукет е домакин на този гастрономически фестивал. Участват тайландски и чуждестранни готвачи, които показват своите “пикантни” умения чрез демонстрации на живо и уникални кулинарни творения.
Празник на 10-ия лунен месец
„Лунен месец“ е интервалът между две последователни нощи на пълнолуние (около 4 седмици).
Празнува се с голяма помпозност в Накхон Си Тамарат, някъде между 1 и 15 септември, когато местните хранят душите на своите предци.
Възпоменанията и даренията играят съществена религиозна роля в този фестивал, в допълнение към фолклорните изпълнения пред кметството близо до храма Ват Пра Махатат.
Състезание с дълги лодки, Фичит
Фестивалът се провежда всяка година по време на тайландския будистки пост (през септември или октомври) край река Уанг Тонг, в дните, когато нивото на водата е най-високо. Лодките, използвани на фестивала, са изработени от дърво, специално избрано, за да носи късмет. Участниците тренират старателно и подготвят гребните екипажи да бъдат във форма в деня на състезанието.
Посетителите с ентусиазъм наблюдават състезанието и се възхищават на всяка лодка, декорирана в духа на местната вяра. По време на фестивала има и парад с лодки, конкурс за красота, културни шоута и сергии, продаващи местни продукти.