Типични ястия, които задължително трябва да опитате в Южен Тайланд

Типични ястия, които задължително трябва да опитате в Южен Тайланд
Типични ястия, които задължително трябва да опитате в Южен Тайланд

Тайландската храна е известна със своите изумителни вкусове, удивително разнообразие и естетическа привлекателност. Представям ви  ястията, които задължително трябва да опитате в различни региони на кралството, ако попаднете там.

На Юг

Малко ястия олицетворяват южната тайландска кухня повече от khao yam paktai, тръпчива и солена оризова салата, която съдържа набор от съставки, включително моркови и дълъг боб, кисело манго, помело, смлени сушени скариди или риба, печен кокос, листа от  лайм, лимонена трева и люти чушки.

Основен компонент на това ястие е отличителния дресинг за салата, наречен nam budu, направен от риба или скариди, ферментирали със сол. Оризът, който се яде с khao yam paktai, обикновено се приготвя с листа от Morinda или сок от цветя на пеперуден грах за цвят и аромат.

Типични ястия, които задължително трябва да опитате в Южен Тайланд
Типични ястия, които задължително трябва да опитате в Южен Тайланд

Докато за някои е чиста екзотика, в южната част на Тайланд phat sato е популярна закуска. Известна е също като вонящ боб, поради силния си аромат. Тези богати на хранителни вещества зърна обикновено се пържат в къри паста, смесена от други здравословни съставки като чесън и люти чушки, и придружени от свинско или скариди.

Pla thot kamin или пържена риба с куркума е друго популярно ястие от Южен Тайланд. Най-често използваната риба е pla daeng, вид платика, която се пържи до леко хрупкава. Използването на чесън и куркума – известни с многото си лечебни свойства – подобрява вкуса на ястието.