Тайландската храна е известна със своите изумителни вкусове, удивително разнообразие и естетическа привлекателност. Представям ви ястията, които задължително трябва да опитате в различни региони на кралството, ако попаднете там.
Малко ястия олицетворяват южната тайландска кухня повече от khao yam paktai, тръпчива и солена оризова салата, която съдържа набор от съставки, включително моркови и дълъг боб, кисело манго, помело, смлени сушени скариди или риба, печен кокос, листа от лайм, лимонена трева и люти чушки.
Основен компонент на това ястие е отличителния дресинг за салата, наречен nam budu, направен от риба или скариди, ферментирали със сол. Оризът, който се яде с khao yam paktai, обикновено се приготвя с листа от Morinda или сок от цветя на пеперуден грах за цвят и аромат.
Докато за някои е чиста екзотика, в южната част на Тайланд phat sato е популярна закуска. Известна е също като вонящ боб, поради силния си аромат. Тези богати на хранителни вещества зърна обикновено се пържат в къри паста, смесена от други здравословни съставки като чесън и люти чушки, и придружени от свинско или скариди.