За тайландците храната е не само съществен аспект от живота, но и самото хранене е „социална религия“, споделено преживяване – през повечето време се хранят навън. Когато семейство или група приятели вечерят навън, те обикновено поръчват няколко различни ястия за споделяне. Те обикновено могат да включват риба, къри или супа, ястие с месо и, разбира се, зеленчуци и ориз. Имам чувството, че няма определен ред в ястията. Можете да започнете с нещо сладко и да завършите със супа, тъй като няма първо или второ ястие.
Всеки трябва да знае: тайландската храна обикновено се разделя на много пикантна и много сладка. Затова е най-добре да се поставят специфични изисквания за всяко ястие: нужно ли е да бъде никак пикантно или никак сладко, или може би малко пикантно или малко сладко.
Пърженият ориз е сигурен залог, винаги лек и балансиран, приготвен със зеленчуци, месо или морски дарове и яйце – Ако искате да го приготвите у дома, вижте рецептата тук;
Пад Тай е любимата гозба на мнозина, приготвено с оризови нудли, зеленчуци, месо или морски дарове и фъстъци – Ако искате да го приготвите у дома, вижте рецептата тук;
Том Ям – вероятно най-известната и обичана тайландска супа – бистра, кисела и пикантна супа… понякога може би твърде пикантна за европеец.
Том Кха – много приятна люта и кисела супа, приготвена с кокосово мляко – Ако искате да го приготвите у дома, вижте рецептата тук;
Масаман Къри – вид къри яхния с подправки, обикновено не много пикантна, така че не се предлага навсякъде;
Оризът Биряни не е тайландско ястие, но се среща на много места: жълт, ароматен, обикновено с пилешко месо;
Манго стики райс е сладък ориз с манго и кокосово мляко, който се сервира като десерт.
Хапвайте без колебание от уличните търговци; повечето ястия се приготвят на високи температури, повечето патогени се унищожават. Мобилните кухни са повсеместни, някои дори са импровизирани на мотоциклети и на лодките на живописните плаващи пазари.Тук всичко се приготвя пред вас и можете да видите резултата предварително.
Манго, ананас, лонган, папая, маракуя – винаги се пият с млад кокос. Не се препоръчва дуриан, въпреки че мнозина го обичат заради кремообразността и сладостта му. Миризмата на този плод обаче е такава, че е забранен да се внася в хотелите и да се пътува с него в какъвто и да било вид обществен транспорт.