РИБЕНИ КЮФТЕТА

Тайландските рибни кюфтета (или тод мун пла) са ароматни и страхотно вкусни. Класическа тайландска улична храна и любимо предястие за повечето гости на тайландския ресторант. Освен това ястието се приготвя изненадващо лесно у дома – всичко, от което се нуждаете, е под ръка: риба, паста от червено къри, яйце, оризово брашно и рибен сос. Можете също да добавите зелен фасул, листа от босилек и листа от лайм или кориандър от кафир – последните придават на ястието истински тайландски вкус.

Рецепта. Продукти:

* 500 г филе от бяла риба

* 3 супени лъжици паста от червено къри

* 1 супена лъжица листа от кориандър (или листа от лайм кафир)

* 1 супена лъжица рибен сос

* 1 супена лъжица сок от лайм

* 1/4 чаша (40 г) оризово брашно (или царевично нишесте / царевично брашно)

* 6 броя зелен фасул, ситно нарязан (по избор)

* 4-6 супени лъжици олио (растително, рапично, слънчогледово)

За сервиране:

* Сладък чили сос

* Листа от кориандър

* Парченца лайм

Как да изберем правилната риба:
Най-подходящи за тези кюфтета са филетата от бяла риба, но са страхотни и със сьомга или пъстърва.
Също така може и тилапия, костур, барамунди, пангасиус. Избягвайте риба меч, риба тон, цели малки риби (сардини или аншоа)

Как да приготвите:

Поставете парчетата риба, пастата от червено къри, кориандъра, рибния сос, сока от лайм и яйцето в кухненски робот. Разбъркайте, докато рибата се накълца на ситно и сместа изглежда като паста.

Прехвърлете в купа и добавете оризовото брашно и зеления фасул.

От така получената смес се оформят кюфтета с дебелина 1 см.

Загрейте достатъчно олио в тиган на среден огън, за да се запържат кюфтенцата. Трябва да се запържат за приблизително 2 минути от всяка страна до интензивно зачервяване. Прехвърлете кюфтенцата в чиния, застлана с кухненска хартия (това ще поеме излишната мазнина).

Повторете с останалата смес, като добавете още олио в тигана, ако е необходимо.

Украсете чинията с листа от кориандър и резенчета лайм и сервирайте кюфтенцата със сладък лют сос.

Можете да добавите тайландски пържен ориз или обикновен сварен ориз като гарнитура.