Тайландската храна е известна със своите изумителни вкусове, удивително разнообразие и естетическа привлекателност. В няколко поредни публикации ще ви представим ястията, които задължително трябва да опитате в различни региони на кралството. ДНес ще ви отведем на Север.
Продължавайки традицията за хранене от стария Чианг Май и Кралство Лана, вечерята на кхан токе се поднася на малка кръгла маса, на която се сервират различни гозби в отделни купи. Хората седят на постелки или възглавници около масата и избират от блюдата, които им харесват.
Ястията обикновено включват изкушения като лепкав ориз, пилешко или свинско къри, пържено пиле, зеленчуци, супа, пържена свинска кожичка и люти чушки. По време на вечерята има традиционни танци, музика и представления с мечове за забавление на гостите.
Емблематична за Чианг Май е khao soi – кремообразна супа с жълто къри с яйчени юфка и бавно приготвено пиле (понякога говеждо), което е достатъчно крехко, за да се отдели от костта. Гарнира се с хрупкава пържена юфка за прекрасен контраст с яйчените юфки.
Вкусната супа обикновено се приготвя с кокосово мляко, а добавки като лайм, шалот и мариновани зеленчуци добавят още нюанси към екзотичните вкусове.